Ricínový olej na sedacie kúpele: použitie, príprava a bezpečnostné zásady

Ricínový olej je 100 % jednodruhový, nerafinovaný extra panenský olej lisovaný za studena zo semien rastliny skočec obyčajný (Ricinus communis), ktoré pripomínajú fazuľky.

Ricínový olej, pripravovaný zo semien ricína obyčajného(Ricunus communis), sa používa k liečeniu už odpradávna.

Pri sedacích kúpeľoch sa ricínový olej používa ako doplnok vonkajšej starostlivosti o pokožku v oblasti sedu, najmä pri suchej, podráždenej alebo citlivej pokožke. Ricínový olej má výrazné antimykotické, dezinfekčné, antibakteriálne a antivírusové účinky.

Čo je ricínový olej

Ricínový olej je výživný a liečivý olej lisovaný zo semien ricínu obyčajného.

Ricínový olej je rastlinný olej lisovaný za studena, získaný zo semien rastliny Ricinus communis.

Tieto semená obsahujú veľké množstvo oleja, ktorý je bohatý na rôzne živiny a mastné kyseliny.

Špecifikom ricínového oleja je jeho chemické zloženie, ktoré ho vytvára takým jedinečným.

Viac ako 90% obsahu mastných kyselín tvorí kyselina ricínoleová.

Ide o hydroxylovanú mastnú kyselinu, ktorá je v prírode zriedkavou zložkou a dodáva oleju väčšinu fyzikálnych a chemických vlastností, vďaka ktorým je ricínový olej taký cenný a jedinečný.

Ricínový olej je jedinečný najmä vysokým obsahom kyseliny ricínolejovej, ktorá tvorí až približne 95 % nenasýtených mastných kyselín v oleji.

Vďaka vysokému obsahu ricín olejovej kyseliny pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a hĺbkovo vyživujúco.

Ricínový olej má bledožltú farbu a výraznú chuť a vôňu.

Prečo sa používa pri sedacích kúpeľoch

Ricínový olej má pre pokožku skutočne široké využitie.

Ricínový olej je pre pleť skvelým hydratačným prostriedkom.

Vďaka zastúpeniu vysokého obsahu kyseliny ricínolejovej, je ricínový olej účinné zmäkčovadlo, ktoré pomáha udržať optimálnu úroveň hydratácie pokožky tým, že bráni strate vody cez vonkajšiu vrstvu pokožky.

Jeho hustá konzistencia pomáha zadržiavať vlhkosť a tým zaisťuje dlhotrvajúcu hydratáciu.

Ricínový olej je ideálny na intenzívnu regeneráciu suchej a podráždenej pokožky, ktorú zjemňuje, zvláčňuje a chráni pred tvorbou nových vrások.

Má silne premasťujúci efekt, preto je veľmi vhodný na ošetrenie suchej pokožky.

Obsahuje unikátnu kyselinu ricínolejovú, ktorá viaže v pokožke vlhkosť.

Pri akné, rôznych zápaloch pokožky, ktoré spôsobujú svrbenie, pálenie a začervenanie, sa odporúča olej nanášať lokálne.

Keďže ricínový olej eliminuje tvorbu a množenie baktérií a vírusov, je účinný pri rôznych zápaloch kože spôsobených práve baktériami, kvasinkami, či vírusmi.

V súvislosti so zápalmi kože sa často objavuje aj nepríjemné svrbenie, či pálenie pokožky.

Na takto postihnuté miesto je preto potrebné nanášať ricínový olej, ktorý prejavy ochorenia zmierni.

Trpíte mykotickými ochoreniami kože?

Vynikajúco zaberá liečba ricínovým olejom!

Ako pripraviť sedací kúpeľ s ricínovým olejom

Pri vonkajšom použití je dôležité pracovať s malým množstvom oleja a dbať na príjemnú teplotu vody.

  1. Pripravte si čistú nádobu vhodnú na sedací kúpeľ.
  2. Naplňte ju príjemne teplou vodou.
  3. Pridajte malé množstvo ricínového oleja.
  4. Olej vo vode čo najlepšie rozptýľte.
  5. Sadnite si do kúpeľa tak, aby bola ošetrovaná oblasť ponorená.
  6. Kúpeľ nechajte pôsobiť krátky čas podľa znášanlivosti pokožky.
  7. Po kúpeli pokožku jemne osušte, bez drhnutia.

Nanášajte lokálne alebo na celé telo podľa potreby, ideálne na mierne navlhčenú pokožku.

Jemne vmasírujte a nechajte vstrebať.

Pri prvom použití je vhodné zvoliť kratšie pôsobenie a sledovať reakciu pokožky.

Ricínový obklad ako alternatíva k sedaciemu kúpeľu

Ricínové obklady sa používajú pri lokálnej starostlivosti o bolestivé, suché alebo podráždené miesta.

Je možné ich rovnako používať pri najrôznejších bolestiach, poškodených platničkách, tumoroch, pri zvonení v ušiach, nevoľnosti, zápaloch, tvrdých alebo opuchnutých orgánoch (napr. slezina, pečeň, obličky, lymfatické uzliny a črevá) a celej rade ďalších problémov.

Ricínové obklady prekrvujú a zlepšujú lymfatický tok.

Tradične používaný na bolesti kĺbov, svalov, chrbtice či pri menštruačných bolestiach.

Ricínový olej je vhodný pri artritíde, dne, reume, osteoporóze, únavových bolestiach kĺbov, chrbta a stuhnutom svalstve.

Pri intenzívnejších ťažkostiach je možné olej mierne zohriať, namočiť doň uterák a priložiť ako teplý obklad na bolestivé miesto.

Jednoduchý postup

  1. Zložte látku do kocky 5 až 10 cm hrubej.
  2. Napustite ju ricínovým olejom.
  3. Priložte ju na kožu v mieste, ktoré potrebuje ošetriť.
  4. Na zloženú látku priložte kus voskovaného papieru alebo plastovej fólie.
  5. Na papier či fóliu priložte ohrievaciu fľašu alebo iný zdroj tepla.
  6. Ak je fľaša príliš teplá, zabaľte ju do uteráka.
  7. Nechajte obklad pôsobiť minimálne hodinu.
  8. V prípade nutnosti ho ponechajte priložený celú noc.

Ricínový obklad sa odporúča aplikovať trikrát až sedemkrát týždenne.

Obklad nie je nutné zakaždým vymieňať.

Podrobný postup zábalu

Potrebujete flanel/alebo niečo bavlnené/ , igelit/2 ks ,väčší a menší/ , elektrickú podložku , uterák a 2-3 zicherky.

Flanel treba preložiť 3-4 x,na veľkosť elekt.podložky,položiť ho na igelit a naliať naň ricínový olej/počkať kým vsiakne ,ale nesmie pretekať z látky/.

Priložiť na postihnuté miesto, priložiť druhý igelit, elektrickú podušku,uterák a zopnúť zicherkami.

Podušku treba dať na takú teplotu,akú znesiete.

Zábal nechať pôsobiť 1-1,5 hodiny.

Potom miesto omyť roztokom z jedlej sódy/do 1 L vody pridať 2 ČL sódy/.

Po použitý flanelový zábal nevyhadzujte , dajte ho do plastickej , uzatvárateľnej nádoby.

Podľa potreby naň dávajte opäť olej.

Krátkodobe sa zábaly odporúčajú denne -7 dní.

Pri dlhodobejšom používaní 3 x týždenne.

príprava ricínového obkladu

Ricínový olej a pokožka v oblasti sedu

Ricínový olej je výživný a liečivý olej lisovaný zo semien ricínu obyčajného.

Ricínový olej má výrazné regeneračné a hojivé účinky.

Podporuje hojenie pooperačných jaziev, redukciu niektorých druhov bradavíc a novotvarov na pokožke, čím prispieva k čistejšej a zdravšej pleti.

Je ideálny na intenzívnu regeneráciu suchej a podráždenej pokožky, ktorú zjemňuje, zvláčňuje a chráni pred tvorbou nových vrások.

Podporuje tvorbu kolagénu a elastínu.

Pomáha pri hojení jaziev, strií a popraskaných pier.

Ricínový olej môže byť užitočný aj pri liečbe akné a hojení jazvičiek.

Jeho antimikrobiálne vlastnosti pomáhajú bojovať proti baktériám a zápalom, ktoré často súvisia s akné.

Pravidelné používanie ricínového oleja môže pomôcť zmierniť začervenanie a celkovo redukovať výskyt akné.

Ricínový olej je vhodný aj pri spálenej pokožke po opaľovaní, podporuje regeneráciu a upokojenie.

Popraskané päty či suché lakte?

Ak máte problémy s popraskanými či extrémne suchými pätami, lakťami či kolenami, ricínový olej bude Vašim užitočným pomocníkom.

Jeho hydratačné vlastnosti pomôžu zmäkčiť suchú a zhrubnutú kožu, čím zlepšia jej celkový vzhľad a Vám zvýšia sebavedomie!

Ďalšie vonkajšie použitie ricínového oleja

Vlasy, obočie a mihalnice

Ricínový olej je rovnako vhodný na pleť aj vlasy.

Podporuje rast vlasov, zabezpečuje ich pevnosť a lesk.

Dokonca, posilňuje vlasy už od ich korienkov a eliminuje ich vypadávanie.

Ricínový olej podporuje rast vlasov, obočia a mihalníc, stimuluje vlasové folikuly, zlepšuje prekrvenie pokožky hlavy a zásobuje korienky potrebnými živinami.

Na podporu rastu vlasov/obočia: Vmasírujte kvapku do korienkov vlasov/obočia každý večer.

Pre lepší efekt nechajte pôsobiť cez noc.

Ricínový olej sa nenanáša na vlasy, ale výlučne na pokožku hlavy!

Takto ošetrenú vlasovú pokožku treba zabaliť do uteráka a nechať pôsobiť celú noc.

Ráno potom stačí vlasy jednoducho umyť.

Takúto kúru môžete vlasom dopriať dva krát do týždňa.

Na podporu rastu mihalníc a obočia naneste malé množstvo ricínového oleja na vatový tampón a aplikujte na riasy alebo obočie.

Nechty a nechtové lôžko

Ricínový olej je taktiež vynikajúci pre starostlivosť o nechty a nechtové lôžko.

Jeho vyživujúce a hydratačné vlastnosti pomáhajú posilniť nechty a chránia ich pred lámaním a štiepením.

Na nechty stačí naniesť malé množstvo oleja a jemne ich masírovať.

Ak trpíte infekciami nechtov na rukách aj na nohách, je potrebné ich pravidelne potierať ricínovým olejom.

Zmiernite tak nepekné príznaky ochorenia.

Ricínový olej nechty vyživuje a zároveň spevňuje, takže blahodarne pôsobí proti ich lámavosti.

Bezpečnosť pri sedacom kúpeli

Ricínový olej je pri lokálnom použití bezpečný aj na denné použitie - na pokožku tela, masáže hlavy, vlasy, obočie alebo nechty.

Pred prvým použitím u citlivej pokožky odporúčame tzv. patch test (naniesť na malú plochu).

Ricínový olej je prirodzene hypoalergénny a zvláčňujúci.

Pri veľmi citlivej alebo poškodenej pokožke však odporúčame opatrnosť a vyskúšať malé množstvo.

Ricínový olej je iný ako ostatné rastlinné oleje.

Nesadne totiž každej pokožke a môže spôsobiť alergickú reakciu.

Tá sa prejavuje v podobe začervenania, ale aj svrbiacich vyrážok alebo žihľavky.

U niektorých ľudí môže ricínový olej spôsobiť alergické reakcie, ako sú vyrážky alebo svrbenie.

Nikdy nepoužívajte na rozsiahle poranenia alebo infikovanú pokožku.

Ak sa počas kúpeľa objaví pálenie, výrazné začervenanie, svrbenie alebo opuch, kúpeľ prerušte a pokožku opláchnite.

Pri nejasných, opakovaných alebo zhoršujúcich sa ťažkostiach je potrebné vyhľadať lekára.

Vnútorné užívanie a tehotenstvo

Vnútorné užitie sa neodporúča aj napriek tomu, že v minulosti sa používal ako silné preháňadlo.

Na vnútorné použitie bez lekárskeho dozoru neodporúčame - môže spôsobiť silný preháňavý efekt a ďalšie nežiaduce účinky.

Ricínový olej používajte vždy podľa odporúčania na vonkajšie použitie.

Ricínový olej funguje ako prírodné preháňadlo.

Aj to je dôvod, prečo môže pomôcť pri liečbe zápchy a zmierniť námahu pri vyprázdňovaní čriev.

Ricínový olej je natoľko účinný, že sa používa aj ako prírodná liečba pri vyvolaní pôrodu.

Ak ste tehotná, ricínový olej nepoužívajte vnútorne.

Dôležité je však prebrať užívanie ricínového oleja spolu s lekárom.

Dávajte si však pozor na prípadné predávkovanie týmto olejom!

Mohlo by mať za následok hnačky, nevoľnosť, zrýchlený tep a dokonca aj srdcovú slabosť.

Skladovanie ricínového oleja

Skladujte na tmavom, chladnom mieste, dobre uzavretý.

Po otvorení odporúčame spotrebovať do 6 mesiacov.

Po použitý flanelový zábal nevyhadzujte , dajte ho do plastickej , uzatvárateľnej nádoby.

Charakteristika produktu

  • 100% olej lisovaný za studena zo semien.
  • Kozmetický výrobok.
  • Len čistý za studena lisovaný olej bez akýchkoľvek aditív.
  • Ricínový olej 200ml to je regenerácia, hojenie a prirodzená krása pokožky.
  • Zloženie: 100 ricínový olej.
  • Dátum spotreby: na obale.

Nakúpte u nás nad 60Eur a tovar Vám doručíme na naše náklady!

tags: #ricinovy #olej #sedave #kupele